Короткий опис (реферат):
Актуальність дослідження. Економічна безпека кожного окремого
підприємства галузі є основою формування ефективної економіки,
забезпечення інших видів безпеки території, забезпечення виживання,
сталого функціонування та розвитку економіки регіону за відсутності
більшості видів ресурсів, що використовуються сучасною економікою з
урахуванням нерівномірності розподілу та споживання ресурсів між
підприємствами, галузями та регіонами. Тому подальший розвиток
теоретичних аспектів та формулювання практичних рекомендацій для
забезпечення належного рівня економічної безпеки суб’єктів підприємництва
є на сьогодні вкрай необхідним.
Метою дослідження є визначення змісту економічної безпеки та
забезпечення напрямів економічної безпеки суб’єктів підприємницької
діяльності у сучасних економічних умовах в Україні.
Досягнення поставленої мети обумовило необхідність вирішення
наступних завдань:
розкрити економічний зміст та етапи розвитку дефініції «економічна
безпека»;
охарактеризувати суб’єкти, об’єкти підприємницької діяльності у
системі економічної безпеки та дослідити регулювання економічної безпеки
з боку державних органів;
визначити сутність, функції, принципи та завдання механізму
розвитку економічної безпеки підприємства;
розглянути сучасний стан та тенденції розвитку підприємств
хлібопекарської галузі України;
провести оцінку управління механізму економічної безпеки
підприємств хлібопекарської галузі України та адаптації управління до умов
невизначеності;
розкрити проблеми та надати пропозиції щодо розробки стратегії як
системи напрямків зміцнення економічної безпеки підприємств
хлібопекарської галузі України.
Об’єктом дослідження є процес забезпечення економічної безпеки
суб’єктів підприємницької діяльності.
Предметом кваліфікаційної роботи є теоретичні аспекти забезпечення
економічної безпеки хлібопекарської галузі та пропозиції щодо вирішення
проблем та напрямів забезпечення економічної безпеки.
Наукова новизна та практичне значення даного дослідження
полягають у тому, що запропоновано напрями вдосконалення процес
забезпечення економічної безпеки суб’єктів підприємницької діяльності в
умовах конкуренції.
4
Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань у роботі
використовувалися такі методи: діалектичний метод пізнання та системний
підхід – при комплексному дослідженні підходів, щодо визначення
економічних понять «безпека», «економічна безпека», «елементи економічної
безпеки», «загрози»; логічний – при побудові логіки й структури
кваліфікаційної роботи; графічний – при побудові таблиць, що ілюструють
результати дослідження; матричний метод SWOT-аналіз для аналізу
підприємства; узагальнення – при формуванні висновків за результатами
дослідження.
Інформаційну базу дослідження склали законодавчі та нормативно правові документи, монографічні дослідження та матеріали конференцій,
опубліковані в періодичних виданнях, навчальні посібники, Інтернет-ресурси
тощо.
Апробація результатів дослідження. Окремі результати дослідження
доповідались та обговорювались на ІІІ міжнародному конкурсу студентських
науково-дослідних робіт з економіки (м. Комрат, Молдова, НДЦ «Прогрес»
листопад, 2021 р.). З доповіддю за темою «Поняття, сутність та значення
економічної безпеки підприємства».
Структура та обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається зі
вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел
з 51 позиції. Загальний обсяг кваліфікаційної роботи становить 78 сторінок
основного тексту. Робота містить 16 таблиць, 19 рисунків.
У розділі першому «Теоретичні аспекти економічної безпеки суб’єктів
підприємницької діяльності» розкрито економічний зміст та етапи розвитку
дефініції «економічна безпека»; охарактеризовано суб’єкти, об’єкти
підприємницької діяльності у системі економічної безпеки та досліджено
регулювання економічної безпеки з боку державних органів.
У другому розділі – «Механізм економічної безпеки суб’єктів
підприємницької діяльності хлібопекарської галузі в Україні» визначено
сутність, функції, принципи та завдання механізму розвитку економічної
безпеки підприємства; розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку
підприємств хлібопекарської галузі України; проведено оцінку управління
механізму економічної безпеки підприємств хлібопекарської галузі України
та адаптації управління до умов невизначеності.
У третьому розділі – «Напрями вдосконалення забезпечення
економічної безпеки підприємств хлібопекарської галузі України» розкрито
проблеми та надано пропозиції щодо розробки стратегії як системи
напрямків зміцнення економічної безпеки підприємств хлібопекарської
галузі України.
Суть розробки, основні результати:
Relevance of research. Economic security of each individual enterprise is
the basis for the formation of an efficient economy, other types of security,
survival, sustainable functioning and economic development of the region in the
absence of most resources used by modern economy, taking into account the
uneven distribution and consumption of resources between enterprises, industries
and regions . Therefore, further development of theoretical aspects and formulation
of practical recommendations to ensure the appropriate level of economic security
of business entities is essential today.
The purpose of the study is to determine the content of economic security
and ensure the areas of economic security of business entities in modern economic
conditions in Ukraine. Achieving this goal necessitated the solution of the
following tasks:
− to reveal the economic content and stages of development of the
definition of "economic security";
− to characterize subjects, objects of business activity in the system of
economic security and to investigate the regulation of economic security by state
bodies;
− determine the nature, functions, principles and objectives of the
mechanism of economic security of the enterprise;
− consider the current state and trends in the development of enterprises
in the baking industry of Ukraine;
− to assess the management of the mechanism of economic security of
the enterprises of the bakery industry of Ukraine and the adaptation of
management to the conditions of uncertainty;
6
− to reveal the problems and provide proposals for the development of
the strategy as a system of directions for strengthening the economic security of the
enterprises of the bakery industry of Ukraine.
The object of research is the process of ensuring the economic security of
business entities.
The subject of qualification work is the theoretical aspects of economic
security of the bakery industry and proposals for solving problems and areas of
economic security.
The scientific novelty and practical significance of this study is that the
proposed directions for improving the process of economic security of business
entities in a competitive environment.
Research methods. The following methods were used to solve the tasks:
dialectical method of cognition and systematic approach - in a comprehensive
study of approaches to the definition of economic concepts "security", "economic
security", "elements of economic security", "threats"; logical - when building the
logic and structure of the qualification work; graphic - when constructing tables
illustrating the results of the study; matrix method SWOT-analysis for enterprise
analysis; generalization - in drawing conclusions from the results of the study.
The information base of the study consisted of legislative and regulatory
documents, monographs and conference proceedings published in periodicals,
textbooks, Internet resources and more.
Approbation of research results. Some results of the study were reported
and discussed at the III International Competition of Student Research Papers in
Economics (Comrat, Moldova, NDC "Progress" November, 2021). With a report
on "The concept, nature and importance of economic security of the enterprise."
Structure and scope of work. Qualification work consists of an
introduction, three sections, conclusions and suggestions, a list of sources used
from 51 positions. The total amount of qualifying work is 78 pages of the main
text. The work contains 16 tables, 19 figures.The first section "Theoretical aspects
of economic security of business entities" reveals the economic content and stages
7
of development of the definition of "economic security"; subjects, objects of
business activity in the system of economic security are characterized and
regulation of economic security by state bodies is investigated.
The second section - "Mechanism of economic security of business entities
of the bakery industry in Ukraine" defines the essence, functions, principles and
objectives of the mechanism of economic security of the enterprise; the current
state and development trends of the enterprises of the bakery industry of Ukraine
are considered; the management of the mechanism of economic security of the
enterprises of the bakery branch of Ukraine and the adaptation of the management
to the conditions of uncertainty were assessed.
The third section - "Directions for improving the economic security of
enterprises of the bakery industry of Ukraine" reveals the problems and proposals
for the development of a strategy as a system of areas to strengthen the economic
security of enterprises of the bakery industry of Ukraine.