Короткий опис (реферат):
Навчальне видання: Біохімія м’язового скорочення: навчально-методичний посібник розроблений у межах освітньої компоненти «Біохімія з основами біохімії спорту» присвячене вивченню біохімічних процесів, які відбуваються в організмі людини під час фізичних навантажень, охоплює ключові аспекти метаболізму, енергетичних систем та їх адаптації до різних видів фізичної активності, зокрема у спорті. Особлива увага приділяється ролі основних макро- та мікроелементів, гормонів, ферментів та молекул, які впливають на фізичну працездатність спортсменів і сприяють їх адаптації до тренувань.
У посібнику представлено механізми енергетичного забезпечення м’язової діяльності, зокрема, роль АТФ, креатинфосфату, глюкози, жирних кислот та кисню в процесах аеробного та анаеробного метаболізму. Окремо висвітлені питання оптимізації харчування, допінгу та впливу тренувань на біохімічні процеси в організмі спортсменів. Автори детально розглядають молекулярні та біохімічні механізми, які лежать в основі процесу м'язового скорочення, досліджують основні білки, такі як актин, міозин, тропонін та тропоміозин, а також значення іонів кальцію та АТФ у регуляції цього процесу.
Це видання стане корисним для здобувачів освіти, вчителів, тренерів та всіх, хто цікавиться впливом фізичних навантажень на біохімічні процеси в організмі. Він допоможе зрозуміти основи біохімії, які стоять за спортивними досягненнями, та мати можливість розвивати ці знання для покращення спортивних результатів і здоров’я спортсменів.